Paulus Historicus

Geschiedenis op een leuke manier!

De aanslagen van 11 september 2001

9/11 of nine eleven. Een dag in 2001 die in het geheugen gegrift staat. Iedereen weet nog waar hij was. Persoonlijk had ik overnacht in Rotterdam na een feestje en werd dus vrij laat wakker om het beeld te zien van hoe één van de toren in de brand stond. Niet kort daarna zag ik “live” op TV het tweede vliegtuig zich in de tweede toren boren. Ik was 17 jaar en dacht, net als alle 17 jarige, alles wel te weten maar hier begreep ik niets van. “Wat een rare gasten die dat doen!” en “Als ze oorlog willen kunnen ze oorlog krijgen!” waren gedachtes die in mij opkwamen. Nu, 17 jaar later, en geschiedenis docent, zie ik in dat de aanslagen  een opeenstapeling was van anti-westerse sympathieën die we ironisch genoeg zelf hebben veroorzaakt. 


In dit artikel ga ik kort in op wat er gebeurde. Wil je weten wat de aanloop is, hou dan mijn Facebook/YouTube kanaal in de gaten voor een beknopte samenvatting van de geschiedenis van het Midden-Oosten en specifiek de gebeurtenissen vlak voor en na de 1e Wereldoorlog.


Het is dinsdag 11 september 2001. De wereld ontwaakt. In Nederland is de dag al even bezig en bereiden veel mensen zich voor om naar huis te gaan of zijn aan het uitbuiken van een late lunch. In Amerika is het echter nog ochtend wanneer de meeste mensen op hun werk zijn aangekomen.

8.46 plaatselijke tijd (14:46 in Nederland)

Een gekaapt passagierstoestel van American Airlines (vlucht 11) boort zich hoog in de noordelijke toren van het World Trade Centre (WTC). De toren staat direct in brand en massaal reageren brandweer, politie en ambulance om ondersteuning te bieden. Op dat moment is het nog onduidelijk wat er aan de hand is.  
Slechts 20 minuten later, voor het oog van heel de wereld, boort live United Airlines (vlucht 77) zich in de zuidelijke toren. Het is dan duidelijk dat het gaat om een terroristische aanslag.

Foto 2: United Airlines (vlucht 77) vlak voor het zich in de zuidelijke toren boort

In deze vliegtuigen bevinden zich in totaal 147 mensen die direct de dood vinden. Aanvankelijk blijven de torens staan wat mensen de tijd geeft om te vluchten. Schrijnend zijn de beelden van mensen die boven de vuurhaarden zitten en ervoor kiezen om niet te verbranden. Zij springen uit het raam, uiteraard met de dood tot gevolg.

9.37 plaatselijke tijd (15.39 in Nederland)


Foto 3: een deel van het Pentagon is beschadigd.

American Airlines-Vlucht 77 crasht in het Pentagon waardoor een gedeelte van het gebouw instort. Hierbij kwamen 125 mensen om het leven, de meeste waren passagiers.

9.59 plaatselijke tijd (15:59 in Nederland)

De zuidelijke toren stort in elkaar, iedereen die op dat moment aanwezig was in de toren sterft vrijwel direct. Een half uur later, om 10.28 lokale tijd, stort ook de noordelijke toren in elkaar. Men schat dat er iets minder dan 1400 mensen in de noordelijke toren aanwezig waren op het moment dat deze instortte. Onder de slachtoffers waren 348 brandweermannen en 62 politiemensen die direct na de inslagen te hulp waren geschoten. Sommige mensen die het overleefden sterven later alsnog aan longziekten door de grote hoeveelheid stof.


Foto 4: De torens zijn ingestort

10.03 plaatselijke tijd (16:03 in Nederland)


Foto 5: Crash-site van Vlucht 93

Zijn er alleen schurken en onschuldige slachtoffers in dit verhaal? Nee, United Airlines vlucht 93 crasht nabij Pittsburg. Uit cockpit opnames blijkt dat de crew en passagiers geprobeerd hebben de kapers te overmeesteren nadat zij via telefoons gehoord hebben wat er met de andere vluchten is gebeurd.
Om te voorkomen dat de passagiers en crew zouden slagen crashte de kapers het toestel zelf.

Daders


Waarschijnlijk wel bekend, Al-Qaida en Bin Laden organiseerde deze aanval nadat hij in 1998 een fatwa (heilige oorlog) afriep tegen de Verenigde Staten. Redenen waren de continu door de VS ondersteunde acties tegen moslims in de wereld, zoals de Israëli's tegen de Palestijnen en de acties in Somalië tegen de moslim groeperingen daar. (er zijn er nog een aantal) Vooral de steun aan Israël werd vaak genoemd als reden. (2004 en 2010)


Foto 6: Portret van Osama Bin-Laden

De gevolgen

Massamedia en landen over heel de wereld veroordeelde deze aanvallen, ook landen in het Midden-Oosten met als uitzondering Irak die antwoorden: “De Amerikaanse cowboys plukken de vruchten van hun misdaden tegen de mensheid!”
Op diverse plekken, zoals de Gazastrook en de westelijke Jordaanoever werden feesten gehouden om te vieren dat de Amerikanen eindelijk aangepakt werden.
Als gevolg van deze aanslagen werd door president George W. Bush jr. de “War-on-terror” gelanceerd. Eerst werd in oktober 2001 Afghanistan bevrijd van Al-Qaida later werd Irak aangevallen in 2003 en het regime van Saddam Hoessein beëindigd.
Dit laatste zorgde voor een enorme machtsvacuüm waar in het Westen niet over is nagedacht, daardoor gingen lokale krijgsheren weer met elkaar de strijd aan om de macht. Generaals van Saddam werden in Amerikaanse gevangenis geplaatst samen met voormalige Al-Qaida strijders waardoor een nieuw monster geboren kon worden: ISIS (Later IS). Voor meer info hierover nodig ik u uit de aflevering van De Wereld Draait Door: University te kijken onder leiding van Prof. Dr. Beatrice de Graaf gaande over terrorisme. (https://dewerelddraaitdoor.bnnvara.nl/media/354452)

Conclusie

Zoals ik al eerder schetste met mijn eigen gedachtes waren de problemen van het Midden-Oosten niet de problemen van het Westen. Wij hadden hier geen notie van en ons interesseerde het waarschijnlijk ook niet. De aanslagen van 9/11 lieten zien dat er meer was in de wereld dan ons dagelijks leventje enerzijds maar anderzijds viel ons veiligheidsgevoel weg en daarmee eigenlijk onze maagdelijke onschuld.
We voerden oorlog in het Midden-Oosten omdat ons rechtvaardigheidsgevoel ons dat aangaf maar hebben ons daardoor meer vervreemd van de islamitische wereld. en de weg open gezet door een van de meest gruwelijke regimes (die van IS).
Ik heb uiteraard de antwoorden niet, maar wellicht is het handig om aansluiting te gaan zoeken in plaats van de tegenstellingen te vergroten.

Wil je iets dieper in op dit onderwerp? Check dan mijn filmpje op YouTube door hier te klikken.