Koken met Paulus Historicus

Met gepaste trots presenteer ik Koken met Paulus Historicus.
Al langere tijd wilde ik gerechten maken uit het verleden om de smaak van het verleden te proeven.
Daarnaast zijn deze gerechten wellicht leuk om een keer te maken in de klas!

Deel 1: de Pannennkoek

In deze aflevering, de pannenkoek. Een oer-Hollands gerecht toch? Fout!
Kijk snel om te zien waar hij dan vandaan komt, en belangrijker nog, wat ons "deskundig panel" er van vindt!

Ingrediënten voor de originele pannenkoeken:
- Boekweit
- Melk
- Water
- Een vleugje meel
- Gesmolten boter

Deel 2: Krachtrondjes en Tulpenbollenstampot

Tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog oorlog werden tulpenbollen gegeten.
In deze aflevering maak ik tulpenbollenstampot.

Let op! Als je tulpenbollen gebruikt, neem dan biologische en was ze goed af!
Let op 2! Tulpenbollen in de hongerwinter waren uiteraard uitgedroogd en een stuk minder vers dan degene die ik gebruik in mijn filmpje.

Druk hier voor de recepten uit de aflevering plus wat extra recepten met betrekking tot tulpenbollen.

Deel 3: Patat, friet en de Frikandel

In deze aflevering beantwoord ik de eeuwenoude vraag: "Waar komt die patat nou vandaan?" en ik leg uit wat een "anachronisme" is.

Deel 4: Zoete Pap en Riddersnoepjes

In deze aflevering gaan we terug naar de Middeleeuwen en maak ik "Zoete Pap", voedsel dat door veel lagen van de bevolking werden gegeten en speciale "riddersnoepjes". Zoete energiebommen die lijken op een Senzu Bean!

De ingrediënten zijn hier te vinden.

Deel 5: de Pepernoten special

In deze aflevering ga ik kijken naar de oer Hollandsche Pepernoot, in deze Pepernoot / Sinterklaas special!

De ingrediënten zijn hier te vinden.

Deel 6: de Kerst special

In deze aflevering ga ik kijken naar de geschiedenis van het kerstfeest en maak ik een heerlijke Romeinse Ham in Deegkorst die je prima kan serveren tijdens de kerst!

De ingrediënten zijn hier te vinden.